5. BRICS Toplantısına Katılım (30.11.2017)

8-10 Kasım 2017 tarihlerinde Brezilya’nın başkenti Brasilia’da düzenlenen 5. BRICS Uluslararası Rekabet Konferansı’na Kurumumuzu temsilen Rekabet Uzmanı Yalçıner YALÇIN ve Rekabet Uzman Yardımcısı Mesut MORGÜL katılmıştır.

Brezilya Rekabet Otoritesi (CADE), Europan Summer School and Conference in Competition&Regulation (CRESSE), Law and Economics Research Group (GDEC), Institute of Economics at the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ) ve Institue of Economics (IE)’in işbirliğinde düzenlenen Rekabet Analiz Konferansları başlıklı ilk gün etkinliğinde internet satışlarında dikey kısıtlamalar, kartel tarama teknikleri ve zarar tahminleri, birleşme ve devralmaların tek taraflı etkileri, rekabetçi çözümlerin tasarımı, rekabet hukuku ve bağımsızlık çatışması ve paylaşım ekonomilerinde rekabet hukuku uygulamaları gibi güncel konular tartışılmıştır.

İkinci gün ev sahibi Brezilya’nın Adalet Bakanı Torquato Jardim, Ekonomi Bakanı Henrique de Campos Meirelles ve Brezilya Rekabet Otoritesi CADE Başkanı Alexandre Barreto de Souza tarafından yapılan konuşmaların ardından, BRICS üyesi ülke rekabet otoriteleri üst düzey temsilcileri ülkelerindeki uygulamalar ve gelişmeler hakkında bilgilendirme yapmıştır. Dijital ekonomilerde rekabet hukuku uygulamaları başlıklı günün ikinci oturumda dijital dönüşümle birlikte oluşan yeni ekonomilerde mevcut rekabet kurallarının yeterliliği tartışılmıştır. Rekabet politikalarında ve uygulamalarında uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yapılan oturumun ardından gün, kartellerle mücadelede yeni ve akıllı tekniklerin tanıtıldığı toplantıyla sona ermiştir.

Rekabet Hukukunda kamu yararı, kamu teşebbüslerinin pazar gücü, kamu ihaleleri ve rekabet ana başlıklarının tartışıldığı son gün oturumlarında Prof. Eleanor Fox (New York Üniversitesi), Prof. William E. Kovacic (George Washington Üniversitesi), Antonio Gomes (OECD) ve Russell Damtoft (FTC) konu hakkındaki bilgi ve tecrübelerini aktarmıştır.

Moskova’da 2018 yılında yapılacak olan 6. BRICS Uluslararası Konferansı tanıtımı ve kapanış konuşmaları yapılarak organizasyon sonlandırılmıştır.