Rekabet Hukukunda Güncel Gelişmeler Sempozyumu (4 Nisan 2018) (6.4.2018)

Rekabet Kurumu tarafından TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle 4 Nisan 2018 tarihinde Ankara’da “Türk Rekabet Hukuku Açısından Etkinliği Artırıcı Yeni Uygulamalar” konulu sempozyum gerçekleştirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap AŞCI, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem ŞAHİN ile birçok bürokrat ve akademisyenin katıldığı ve bu sene 21.si düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasında Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer TORLAK, değişen ve dönüşen dünyada rekabet otoritelerinin de kendi konumlandırmalarını gözden geçirmesi gerektiğini, kamu kurumlarının inovasyon temelinde faaliyetlerini sürdürmesini ve dijitalleşen dünyada rekabet otoritelerinin de proaktif bir şekilde hareket ederek etkinliği sağlamasının gerektiğini dile getirdi. Öte yandan Başkan TORLAK, olası kanun değişikliği sonucunda Kurum insan kaynaklarının etkili bir şekilde kullanılabileceğine ve kıt kaynakların dağılımının etkili bir şekilde sağlanabileceğine vurgu yaptı.    

Moderatörlüğünü Başkan Yardımcısı Kürşat ÜNLÜSOY’un gerçekleştirdiği panelde kanun değişikliği kapsamında hayata geçirilmesi planlanan taahhüt ve uzlaşma konuları ele alındı. Başta AB olmak üzere, ülke uygulamalarının ele alındığı panelde; Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Nihat BAYAR 4054 sayılı Rekabetin Korunması Kanunu’nun 9. maddesi temelinde Türk hukuk sistemi içerisinde taahhüt/uzlaşmanın yeri ve uygulaması konulu sunuşunu yaptı. Dr. Öğretim Üyesi Fatih Cemil ÖZBUĞDAY ise rekabet hukukunun modernleştirilmesine yönelik iktisadi yaklaşımlar kapsamında uzlaşma ve taahhüt müessesesinin iktisadi değerlendirmelerinde bulundu. Rekabet Uzmanı Neyzar ÜNÜBOL rekabet kanununda yapılması planlanan değişiklik çerçevesinde uzlaşma konusunu ele alarak AB tecrübeleri kapsamında Türkiye uygulaması için önerilerde bulundu. ENRE Danışmanlıktan Yüksel KAYA da Türk rekabet hukuku açısından taahhüt müessesesinin temel unsurlarına dair önerilerde bulunarak özellikle AB ülke uygulamalarından hareketle olası tartışma konularını gündeme taşıdı. Son olarak Dr. Öğretim Üyesi Murat ŞAHİN Türk rekabet hukuku ve Kurul kararları kapsamında taahhüt ve uzlaşma süreçlerinde yargısal denetim konusunu ele alarak son dönem yargı kararlarının değerlendirmesinde bulundu.

Samimi bir havada ve son derece verimli bilgilerin paylaşıldığı sempozyum, rekabet hukuku alanında faaliyet gösteren tüm paydaşları bir araya getirerek kanun değişikliğinin tüm kesimlere faydalı olması temennisi ile sona erdi.