Avixa İlaç San. ve Tic. AŞ ve Avigem İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.'den oluşan ekonomik bütünlük hakkında yürütülen soruşturma taahhüt ve uzlaşma usulleri ile sonuçlandı. (4.8.2026)

Avixa İlaç San. ve Tic. AŞ ve Avigem İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.’den oluşan ekonomik bütünlüğün (AVIXA) ortak pazarlama anlaşması kapsamında dağıtımını gerçekleştirdiği iki burun spreyinden birini piyasaya vermeyerek çift etken maddeli burun spreyleri alanında rakiplerinin pazara girişinin engellenmesi ve kamu zararı yaratılması davranışının 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesi bakımından değerlendirildiği soruşturma, taahhüt ve uzlaşma usulleri kapsamında Rekabet Kurulu (Kurul) tarafından karara bağlanmıştır.

Uzlaşma usulü sonucunda, piyasaya sürülen içerikleri ve formülü aynı olan iki ilaçtan biri için Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme programı kapsamında daha yüksek iskonto uygulanmasına karşın ilgili ürünün piyasada %1 pazar payının altında tutulması şeklinde gerçekleşen dışlayıcı ve sömürücü uygulamalar yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal etmesi nedeniyle, AVIXA’ya 23.813.011,31 TL tutarında idari para cezası uygulanmasına Kurulun 23.07.2026 tarihli ve 26-26/748-308 sayılı kararı ile karar verilmiştir.

Aynı zamanda bulunurluğu %1’in altında olan ürüne ait ruhsatın askıya alınması ve iptali ile ürünün geri ödeme kapsamından çıkarılması süreçlerine yönelik sunulan taahhütler, Kurulun 23.07.2026 tarihli ve 26-26/748-308 sayılı kararı ile kabul edilerek teşebbüs bakımından bağlayıcı hale getirilmiştir.