EssilorLuxottica S.A. hakkında yürütülen soruşturma alınan taahhütler ile sonlandırıldı. (9.10.2026)

EssilorLuxottica S.A.’nın (ESSI-LUX), 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (4054 sayılı Kanun) 4. ve 6. maddelerini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturma, teşebbüs tarafından sunulan taahhütlerin Rekabet Kurulu’nca (Kurul) kabul edilerek bağlayıcı hale getirilmesiyle sonuçlanmıştır.

ESSI-LUX tarafından sunulan taahhütler, Kurulun 23.09.2026 tarihli ve 26-35/980-414 sayılı kararı ile kabul edilerek ESSI-LUX için bağlayıcı hale getirilmiştir. 

ESSI-LUX tarafından sunulan taahhütler aşağıdaki gibidir:

  • EssilorLuxottica S.A., üç yıl süreyle, ATASUN’a yaptığı markalı güneş gözlüğü ve markalı optik çerçeve satışlarında Türkiye’deki diğer optisyenlere sunulan indirimlerden farklı bir indirim sunmamayı taahhüt etmektedir.
  • EssilorLuxottica S.A., üç yıl süreyle, markalı güneş gözlüğü ve markalı optik çerçeve satışları bakımından düzenleyeceği dönemsel kampanyaları sadece ATASUN’un katılımına uygun olabilecek kondisyonlarla dizayn etmemeye devam edeceğini ve bu yolla diğer perakendeci rakiplerine kıyasla ATASUN’u kayırmamaya devam edeceğini taahhüt etmektedir.
  • EssilorLuxottica S.A., iki yıl süreyle, Türkiye’deki optisyenlere sunulan oftalmik lens ve cam kesme makinelerinin birlikte satıldığı paket sözleşmelerinde yer alan cam alım taahhüdü süresini azami 18 ay ile sınırlandırmayı taahhüt etmektedir.
  • EssilorLuxottica S.A., iki yıl süreyle, oftalmik lens satışına ilişkin olarak optisyenlerle imzalayacağı sözleşmelere, optisyenlerin münhasıran EssilorLuxottica S.A.’dan alım yapmak zorunda olmadıklarını açıkça belirten bir hüküm eklemeyi taahhüt etmektedir.
  • EssilorLuxottica S.A., iki yıl süreyle, oftalmik lens satışına ilişkin imzalayacağı yeni sözleşmelerde kontakt lens alımlarına yönelik indirim imkânı sağlamayacağını taahhüt etmektedir.
  • EssilorLuxottica S.A., üç yıl süreyle, EssilorLuxottica cam kesme makinelerindeki lens sayaçları üzerinden ATASUN’un rakibi optisyenlere ilişkin elde ettiği verileri ATASUN ile paylaşmamaya devam edeceğini taahhüt etmektedir.