Rekabet Kurumu ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu arasında işbirliği protokolü imzalandı (12.4.2019)

 Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak:

* Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile işbirliği gerektiren farklı dosyalarda bilgi alışverişinde bulunacağız

* Bu protokolün ülkemiz ve vatandaşlarımız için somut katkılar sağlayacağını düşünüyorum

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir:

* Teknolojik gelişmeler kişisel verilerin işlenmesini, aktarılmasını kolaylaştırmıştır.

* Kişisel verilerin korunması alanında mevzuat uyumluluğunun şirketlerin uluslararası rekabet gücünü arttıracağına inanıyorum

Rekabet Kurumu ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu arasındaki işbirliği protokolü her iki Kurumun Başkanları ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla imzalandı.

Rekabet Kurumunda düzenlenen imza töreninde konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Kurum olarak düzenleyici ve denetleyici kurullarla çalışma alanlarının gerektirdiği ölçüde ikili anlaşmalar ve protokoller imzaladıklarını söyledi.

Kişisel Verileri Koruma Kurumunun kişisel verilerin mahremiyetinin korunması açısından önemli görevleri icra ettiğine işaret eden Torlak, bu iş birliğinin dosyalarda kalmayacağını, pratik bir iş birliğine dönüşeceğini vurguladı.

Torlak, imzalanan protokollerin değerli olduğunun altını çizerek, Rekabet Kurulunun gündeminde dijitalleşen ekonomiler bağlamında önemli dosyalar olduğunu belirtti.

Günümüzdeki işletmelerde kişisel verilerin mahremiyetinin ön plana çıktığını da kaydeden Ömer  Torlak, “Kişisel Verileri Koruma Kurumuyla işbirliği gerektiren farklı dosyalarda bilgi alışverişinde bulunacağız. Bu protokolün ülkemiz ve vatandaşlarımız için somut katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ise konuşmasında, Rekabet Kurumuyla imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacağını söyledi.

İşbirliğinin her iki kurum adına olumlu sonuçlar doğuracağını dile getiren Bilir, "Rekabet Kurumu uygulamalarıyla örnek aldığımız bir kurum. Bu protokolle her iki kurum kendi kanunları çerçevesinde işbirliği yapacak." diye konuştu.

Bilir, teknolojik gelişmelerin, kişisel verilerin işlenmesini, aktarılmasını ve depolanmasını kolaylaştırdığına da dikkati çekerek, "Ancak bu gelişmeler kişisel verilerin korunması açısından bir takım riskleri beraberinde getirmekte. Günümüzde veri temelli ekonomi oluştu. Kurumumuz da bu ekonomiyi kabul ediyor. Kişisel verilerin korunmasıyla veri temelli ekonomi arasında bir dengenin olduğunu da kabul ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Faruk Bilir, kişisel verilerin korunması alanında mevzuat uyumluluğunun şirketlerin uluslararası rekabet gücünü arttıracağına da işaret ederek, “ 25 Mayıs 2018’de Avrupa Birliği düzeyinde Genel Veri Koruma Tüzüğü yürürlüğe girmiştir. Özellikle yurt dışında hizmet sunan şirketlerimizin bu tüzükle ve bizim kanunumuza uyumlu olması gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir iki kurum arasında işbirliği öngören protokole imza attılar.